...

Saturday, 28 December 2013

YBTG Menghadiri Undangan Majlis Perkahwinan Fizo Omar

~ Assalamualaikum ~

Pada 28.12.2013.. YB Tuan Guru Nik Abdul Aziz Bin Nik Mat telah menghadiri undangan perkahwinan Fizo Omar dan Mawar di Selising, Pasir Puteh.
Semua sangat gembira akan kedatangan beliau dan meraikan majlis itu dengan penuh kesyukuran...

Semoga Allah panjangkan umur Tok Guru... dan sihat walafiat hendaknya..


Mawar macam terpegun dan gembira melihat mantan Menteri Besar yang penuh Tawadduk.


jago molek YBTG kito tuh... ramai ore syg dio..


sumber foto diambil dari : https://www.facebook.com/nikaziz?fref=ts


p/s : nanti kahwin ambo.. ambo jemput YBTG... in sha Allah..


AGM | Kembara UniMAP

~ Assalamualaikum ~

Kembara UniMAP

Post hari ni bukan berkenaan dengan Anugerah Gemilang Muzik2... or Anak Giant Mengamuk.... tapi post pasal Annual Grand Meeting... AGM Kelab Kembara UniMAP..

Alhamdulillah AGM kali ini ( first time bagi aku) berjalan dengan lancar dan ramai yang hadir ... berberapa bulan xjumpa budak2 geng Gunung Chemerong pun dah bertemu mata.... yang mana dah lupa nama dapat igt balik.... almaklum la.. ramai sgt... fening aku nk mengingat... ye la kan.. jumpa skali skala... mana nk ingat.. lagi pun nak dekat exam.. lagi la limited memory  aku... haha
dan ade jugak yang baru bertemu mata.. mungkin masa pendakian Gunung Chemerong ade yang xdapat hadir... 

Actually, AGM ni sebenarnya untuk memperkenalkan pemimpin2 atau menteri2 yang lama dan yang baru.. ini kerana.... abang2 otai yang lama akan menghabiskan sisa2 kehidupan mereka di UniMAP ni xlama lagi.. so utk next program.. ahli2 yang len boleh rujuk kepada menteri2 yang baru bagi sebarang aktiviti kembara selepas ini..

Untuk memeriahkan lg AGM... org utara kata " buat ramai" ... so makanan disediakan...
makanan memang best... siap ade bbq 
ayam masak elok sampai  ke  tulang...... sosej pun masak sampai terbelah bahagi.... bihun goreng cik mat yang hangat ... dan mayonis yang dihidangkan di saat2 akhir... haha

ok aku malas dah nk menulis... sebab penat tournament badminton tertutup perlis semalam pun xhilang lagi... 
so... enjoy the picture.......


kembara unimap

Sesi intro menteri2 baru dan menteri yang akan pencen

 unimap

sementara mereka dengan sesi mereka... kami plak geng bakor2... 
banyak org dari ayam..

 UniMAP kembara

tak tau ape nama game nih.... tp best...


 kembara

kerusi pun nak berebut depa nih...


 kembara
geng2 yang berjaya di peringkat suku akhir... woho...



kembara
dua org main phone... 2 org lagi buat ketupat...

 kembara
rempah cik mat memang betul2 kawww...!!


 kembara
tak tau plak penutup merah tu ade function... haha

 kembara unimap
peace yooooo

 kembara AGM

bukan malam main bola nih... malam AGM.. paham dokkk

 KEMBARA UNIMAP
suap yop jgn xsuap...


 KELAB KEMBARA
yang ini sekadar hiasan... haha


 UNIMAP AGM
tau la gigi putih... jgn nk tunjuk sgt...+_+


apekah.....


ilhamhaikal
sesi makang2....



 ilhamhaikal
best blako...


sllllrrrrrppppp ... 



ilhamhaikal
geng Steambot........

semoga ukhwah fillah yang dijalin ini akan memberi makna yang baik untuk kita di masa hadapan.... 
dan juga semoga sebarang aktiviti selepas ini berjalan lancar tanpa ada masalah sebelum..semasa.. dan selepas aktiviti... amin...


p/s : thanks to admin yang menjayakan program.... dan tuan punya camera... 











Monday, 4 November 2013

Doa Akhir dan Awal Tahun | Awal Muharram

~ Assalamualaikum ~

In Sha Allah.... sempena bulan baik lagi diberkati dan penuh dengan keampunan... marilah same2 kita membaca Doa Akhir Tahun dan Awal Tahun untuk tahun ini... moga2 Allah S.W.T menagampunkan dosa kita yang telah lalu... dan yang akan datang... 

Berdoa lah dengan penuh pengharapan... agar segala permintaan kita dimakbulkan di dunia ... mahupun di akhirat...

Diantaea peristiwa-peristiwa penting yang berlaku dalam bulan Muharram:

1 Muharam – Khalifah Umar Al-Khattab mula membuat penetapan kiraan bulan dalam Hijrah.
10 Muharam – Dinamakan juga hari ‘Asyura’. Pada hari itu banyak terjadi peristiwa penting yang mencerminkan kegemilangan bagi perjuangan yang gigih dan tabah bagi menegakkan keadilah dan kebenaran.
Pada 10 Muharam juga telah berlaku:
Nabi Adam bertaubat kepada Allah.
Nabi Idris diangkat oleh Allah ke langit.
Nabi Nuh diselamatkan Allah keluar dari perahunya sesudah bumi ditenggelamkan selama enam bulan.
Nabi Ibrahim diselamatkan Allah dari pembakaran Raja Namrud.
Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa.
Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara.
Penglihatan Nabi Yaakob yang kabur dipulihkkan Allah.
Nabi Ayub dipulihkan Allah dari penyakit kulit yang dideritainya.
Nabi Yunus selamat keluar dari perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40 hari 40 malam.
Laut Merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dari tentera Firaun.
Kesalahan Nabi Daud diampuni Allah.
Nabi Sulaiman dikurniakan Allah kerajaan yang besar.
Hari pertama Allah menciptakan alam.
Hari Pertama Allah menurunkan rahmat.
Hari pertama Allah menurunkan hujan.
Allah menjadikan ‘Arasy.
Allah menjadikan Luh Mahfuz.
Allah menjadikan alam.
Allah menjadikan Malaikat Jibril.
Nabi Isa diangkat ke langit.
(source : Zanas)





Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata :
“Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan”.


Friday, 4 October 2013

Cabaran Gunung Chemerong, Terengganu | Kembara UniMAP

 ~ Assamualaikum ~

Cabaran Gunung Chemerong, Terengganu

Kelab Kembara UniMAP

Kelab Kembara UniMAP ditubuhkan oleh siswa & siswi UniMAP, bertujuan untuk mendedahkan para pelajar kepada pendidikan di luar kelas. Tidak kira dari segi Kepimpinan, Jati diri, Kecergasan, Kecerdasan dan juga daya kreativiti, selain dari didedahkan dengan aktiviti2 lasak dan juga ekstrim.



First time join kelab kembara dan first time jugak dalam hidup masuk hutan dengan cara yang santai dan relex... sambil menikmati suasana hutan yang amat tenang dan menenangkan.. dan memang amat tenang la aku rase.. bunyi2 yang tidak menyakitkan telinga.. suasana sejuk tanpa ade air-cond.. mandi dan minum air yang sememangnya free dan tidak ade bil air yg akan diterima.. oh nikmatnya hidup ...


Sebelum ni masuk je hutan perkara utama ialah beg askar dan bersenjatakan M16...almaklumlah.. aku dulu seorang askar sukarela.. dan kini pun masih bergiat aktif dalam bidang ketenteraan..tp kurang masa diluangkan sebab bnyak sgt kerja aku sebagai mahasiswa kat cni..

.. hmm bila masuk hutan 2 brang tu la paling penting.. xde la sampai nak bawak alas tido.. bantal... sleeping beg.. kemah bagai... maggie.. teloq.. ayam.. siap kipas angin lagi...haaha.. amat berbeza.. tp kedua2nya memang best .. interesting.. mencabar.. dan menarik.. 

Hari ni malas nak tulis panjang2.. sebab bnyak esemen.. project.. lab report.. yang nak kena buat... tapi nak kongsi gambar2 menarik sepanjang pengembaraan aku...dia... dan kami semua Geng Kelab Kembara UniMAP... ~ ~


Geng Kembara



 Kemahmate...


1..2..3.... sNap..



 Geng Hadapan... sambil2 tggu geng belakang.. snap2 skit..



.......



sekadar nak tunjuk papan tanda... xder ape2  yang perlu diragukan.. 




Tukang perabih makanan.. haha




 First destinasi...... air terjun yg amat tinggi.. subhannallah..




memang tinggi... hhuuiiii







 Tukang masak untuk group aku.. 



 Geng giler gambor.. kecuali aku.. hoho




Kami dah macam raksasa.. pokok besor nampak kecik..




 adik2 n akak2 senior.. haha



tinggi jugak aku dari pokok nih.. 


 Taman Bonzai...



Best...




 Curam... 



Senyum itu pasti bile bergambor.. walau penat..




First time tengok pokok Periuk Kera depan mata sendiri.. Subhanallah..



Love shape..


Dalam banyak2 pokok dalam semak.. ini yang menyerlah kecantikannya.. 


Ini satu lagi pokok yang lain dari pokok di sekitarnya...



Mentadak Kayu... mcm ranting kayu bentuk dia.. Subhanallah.. hebat ciptaanNYA..


hhhaaaaaaaaahhhhh??
:)


berkaki2 tinggi...


 Geng pertama sampai... woho...



.....


tengok tu....



fly2...in the sky...





 rajin akak2 kiter duk mencuci pakaian...



 Solat itu wajib.. walau dimana kita berada..



 NGEEEEEEeeeeee...



 huarghhhhhhhhh


 teknik memanaskan badan...




Peace......


Pergh.... atas awan kot....... haha



Setia hujung nyawa....




 Mak.... nak balik...




 Saya xnak balik.........peace..



 Thumbs up....^



Hati2... kawasan curam 100meter dihadapan..




xnampak hujung pokok nih... tinggi sangat...





Bookmark Us

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

Search

Copyright © IlhamHaikal | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com