...

Sunday, 7 December 2014

Outing Bersama Geng Blogger Yang Hebat | Coming Soon



Kring2...!!

"Wei 22/23 Nov ni free x? Jom Legoland.. Blogger2 pames pun ade join.."



Msg dari member aku..blogger yang kononnya famous ajak aku pegi legoland.. bawah tajaan katanya.. semua free... pegi have fun selama dua hari dan balik.. 

Teruja seketika... pergh.. first time.. free plak tu.. tambahn lagi pegi dgn geng2 blogger yang hebat2 di alam maya.. wahh.. bertuah kan aku.. herrr.... 

tempat tu aku xpernah pergi.. xpernah pasang niat pun nak pergi.. tapi.. orang kata rezeki jangan ditolak.. 

Thennn.... bila da dekat due date dah...

Kring2...!!

Dapat msg lagi...

feeling happy membuak2 buka msg dari member aku nih.. ingat kan dapat tentatif program ke.. last2..

"Legoland minggu ni xjadi...Tunda ke bulan 1.. sbb peek season.."

rase mcam nak campak je handset tu.. dah la aku dah announce satu kampung yg katakan aku akn pg sane... hek2.. announce lah sgt..

Lastly... due date baru 10-11 Jan plak.. harap2 tiada aral melintang lagi.. semoga berjalan lancar.. xde peek season lg.. n any peek yg boleh menundakan tarikh trsebut harap2 xde dah..

Hermmm... kena start kira bajet dah dari skunk... dan buat2 survey skit pasal legoland.. nanti xla mcm rusa masuk kampung bila pg sane nanti... hahahhohoh...


LEGOLAND... KO TUNGGU AKU DATANG..!!






Thursday, 6 November 2014

Aku Rindu



Tiba-tiba rindu beruap dalam hati aku... tatkala melihat gambar2 lama aku berada di universiti..

Rindu giler2 kat member lama.. member yang susah senang bersama.. member yang selalu mengejek aku dan sedarkan aku dgn ejekan itu.. member yang selalu menasihatku dengan kata2 yang hikmah... member yang terlalu rapat dengan aku.. member yang memahami setiap keadaan aku.. member yang kdg2 menyusahkan aku pun aku rindu jugak.. 

Aku rindu akan erti persahabatan yang terjalin selama ini... Aku doakan semua sahabat yang pernah aku kenali... secara langsung atau tidak langsung... agar mereka bahagia dunia dan akhirat... dan menjalankan tanggungjawab selepas ini dengan baik.. 

Wahai Kawan... Maafkanlah kesilapan yang pernah ku perbuat secara sengaja atau tidak sengaja..
Kehidupan masa lalu mengajar aku erti setiap detik persahabatan..

Good Luck kepada yang masih belajar dan sambung belajar.. moga2 menjadi yang terbaik semuanya..



Wassalam.. 


Sunday, 26 October 2014

Cuti Hujung Minggu | Duk Rumah Je Ke ?

Cuti hujung minggu aku yang kedua sejak aku di alam pekerjaan...
masih tak keluar kemana2.. sebab pertama aku tak tau sangat tempat mana yang best kat Nilai, Negeri Sembilan ni... sebab yang kedua kenderaan aku tak sampai lagi nak keluar pun.. motor pun roadtax xde awal2 lagi dah salah bila berada atas jalan.. sebab ketiga takde sebab aku nak keluar.. 

so.. aku duk umah je la... 

korang plak..?? duk rumah je ke??

Plan bulan 3 ni nak jalan2 dengan family.. semua duk pesan kumpul duit untuk percutian kali ini.. 
pening duk pikir tempat mane yang best dan tak costing sangat.. 
nak bercuti pun kena la plan cuti yang berjimat ckit...
setakat ini plan nak ke Cameron.. 
aku xpernah sampai lagi ke sana.. haha.. teruk kan.. biasala... busy... :P


ok lah dulu.. hari ni nak fokus kat bisnes online.. ade produk baru.. nak tahu jom terjah 


SALAM MAAL HIJRAH !!



Saturday, 18 October 2014

Aku Seorang ' Fresh Graduate '

Assalamualaikum

Alhamdulillah.. seminggu sudah aku bekerja di Nilai Negeri Sembilan ini. negeri yang amat asing bagi aku.. tiada saudara disini.. sebatang kara org kata.. kawan2 plak banyak kerja belah2 KL nun.. oh lagi lah sepi..

Bila mana org kata fresh graduate ni... biasala.. kerja dulu dimana2 company sebab kita masih lagi fresh dan tiada pengalaman bekerja.. kalau dah lama kerja laen la... 
First time sampai Nogori ni.. orang pertama yang aku bercakap kat sini ialah pakcik teksi.. haha.. biasala nak cari tempat interview kan.. kena la tanya orang yang tau selok belok jalan.. 

Alhamdulillah.. jumpa company yang aku nk pg interview dan bermulalah sesi interview aku.. pergh.. bersepah2 speaking dia.. dari India pure kot.. xkan nak jawab dalam bahasa melayu.. haha.. aku cuba sebaik mugkin speak in english dgn diorg.. erm amat memberangsangkan aku punya speaking.. sampai aku terus diterima bekerja disitu selepas sejam waktu menunggu kputusan..

Alhamdulillah sekali lagi.. rezeki aku disini.. maka bermulalah kehidupan alam pekerjaan bagi aku pada 13/10/14... herm.. kalau start keje 14/10/14 kan best.. permulaan tarikh yang amat cantik.. hehe

so far... kt sini suasana kerja yang kurang stress.. tp herm bagi aku semua ok.. dan rase janggal tu mmg tetap ade..  tp ok la... xde hal org ckp.. 

so lepas ni.. bg commitment sepenuhnya pada kerja.. then berblogger di hujung minggu sambil buat bisnes on9.. blog bisnes aku nanti akan aku update dengan produk baru plak.. sblum ni jual tudung dgn jam je... after this nak jual ubat plak.. nak tau ubat ape.. bleh update mulai bulan depan.. ubat yang baik utk kesihatan .. ha.. utk anak yang ade rase tggungjawab beli lah ubat ni dan bg mak ayah  makan.. kerana ubat ni dpt membantu ibu bapa anda utk lebih sihat in sya Allah..


Saturday, 20 September 2014

Seminggu Sudah Berlalu

Alhamdulillah seminggu sudah berlalu..
selesai sudah Majlis Perkahwinan abang aku Azmi yang telah lama ditunggu2...

Sebagai adik, aku doakan agar bahagia didunia dan akhirat... dan semoga mendapat zuriat yang taat pada kedua org tua dan agama..

ha.... aku punya turn xlama dah kot... tinggal abg aku sorang je lagi yang tak kawen sebelum tiba giliran aku.. hehe... macam 2 3 tahun lagi la kot.. ape2 pun aku tak kisah.. yang penting dapatkan kerja dahulu dan kumpul duit banyak2 dan ringankan beban family aku.. selepas tu baru fikir pasal Kawen... herm.. calon pun belum ade... takpe... yang tu boleh diusahakan.. kih3.. 

Jom imbas kembali saat2 manis... aksi2 candid dan sebagainya sepanjang majlis perkahwinan berlangsung...


Bersama abang n akak



Acara Batal air smyg



Abaikan beg yg aku pegang.. haha



Sepupu



Dengan anak... haha



adik n abang




Hantaran... Buat sendiri.. sape nak mai tempah kat aku...





Sunday, 7 September 2014

Lagu Tema Blog Kesayanganku

Assalamualaikum ..

Line internet korang laju tak? kalau tak laju dipinta korang beli lah streamyx or ape2 je yang boleh buatkan korang punya internet laju.. haha.. kalau tak laju nanti korang dengar lagu tersekat2.. so yang best jd xbest... haha... 1...2... 3... haa ade dengar tak muzik kluar dari blog aku.. tak lagi.. ha.. line korang slow sgt la tu... terkedek2 jalan.. slow.. ksian.. xpela.. nanti da dpt line laju korang bukak balik blog aku n layan lagu nih..

 yang dapat dengar... jom layan sambil tengok lirik.. Layan.. ~


Ku lihat awan tak lagi berputar
Seakan berhenti semua hidupku 
Disaat kau pergi tinggalkanku

Ku tatap bintang tak bercahaya
Seakan meredup sinar hidupku
Disaat kau pergi tinggalkanku

Bisakah kau dengarkan
Hatiku bicara...
Menahan perginya langkahmu
Harus...aku terima
Perginya dirimu...
 Biarlah waktu membawamu kembali

Dapatkah ku lanjutkan semua
Sisa hidupku tanpa dirimu...
Tetapi semua percuma tak bererti

Bisakah kau dengarkan
Hatiku bicara...
Menahan perginya langkahmu
Harus...aku terima
Perginya dirimu...
Biarlah waktu membawamu kembali





Friday, 5 September 2014

Tudung Shawl Murah Giler



Assalamualaikum dan selamat pagi. Hari ni nak kongsikan tudung shawl yang dijual murah giler. Wide Bawal Shawl.  Dah la murah, pastu senang nak pakai dan banyak cara boleh dipakai. Nak cara labuh atau singkat pun boleh. Tapi aku suggestkan pakai la labuh ye.. Menutup aurat dan cantik. Dah la cantik... dapat pahala pulak kan.. hihi.. 

Nak tau pelbagai pilihan warna dan cara nak pakai. jom singgah





Thursday, 4 September 2014

Tukar Plan || Tak Jadi Transfer

Assalamualaikum geng.
harap sihat walafiat semuanya..

Hari nk cerita pasal tukar plan.. bukan plan rumah.. bukan jugak plan prabayar.. actually nak tukar plan yang aku post hari tu. pasal nak transfer semua yang kat blog aku kedaionlinemall.blogspot.com tu kat sini tak jadi. Sebab takde lori nak angkut semua benda tu. haha.. *err just kidding.

sebenarnya sebab tak nak bercampur aduk. nanti pening customer nak stalker barangan jualan. So kekalkan kedaionlinemall.blogspot.com tu sebagai tempat korang nak beli belah. Sebelum ni punya post macam2 customer tanya sebab tak faham. So, alhamdulillah blog kedai tu pun dah update, korang bleh a singgah..

Satu lagi nak bagitau berita baik. Nanti aku akan post dekat kedaionlinemall.blogspot.com tudung jenis baru plak. Wide Bawal Shawl.Tudung ni tebal dan mudah dibentuk. Nanti jangan lupa singgah sane.. :)

Babai... wassalam.. Nite.. ;)

*perkongsian hari ini ,

    "USAH BANDINGKAN UJIAN ORANG LAIN DENGAN UJIAN KAMU, SETIAP ORANG TIDAK SAMA. SAIZ KASUT DAN BAJU PUN BERBEZA-BEZA, INIKAN PULA UJIAN KIRIMAN TUHAN."



Sunday, 31 August 2014

Di Sini Lahirnya Sebuah Cinta





Assalamualaikum.. & salam sejahtera....

HI MALAYSIANNNN....

SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN YANG KE-57...

Alhamdulillah.... sekali lagi kita dapat menyambut Hari Kemerdekaan yang ke-57...  di tanah tumpahnya darah kita... Malaysia... Di sini Lahirnya Sebuah Cinta...

 Merdeka... Merdeka... Merdeka... !!

Inilah laungan yang seringkali kita dengari bila jam berdetik 12.00 A.M pada 31 Ogos setiap tahun... semua bersuara... dengan lantang sekali.. tapi.. apekah setiap orang mengerti dengan sedalam dalamnya akan erti Merdeka itu...

Memang.. memang sudah lama kita merdeka... merdeka dari penjajah...
tetapi tidak kah kalian sedar... kini.. setiap rumah bagaikan penjara... ade pintu besi... tingkap besi... tambah dengan kunci lagi... ade plak sampai letak cctv... kenapa?? takut penjajah luar datang... ?? tak... tidak sama sekali...

merdeka ke mcam tu... bagai terpenjara dinegara sendiri...

dulu... permulaan kemerdekaan.. semuanya sedar dan berusaha membangunkan potensi diri untuk hidup.. saling menghormati antara satu same lainn... herm.. sekarang?? sedih... terkilan aku rasa... sebab masih lagi rasa tidak selamat berada dibumi sendiri... siapa lagi penyebab kalau bukan kita.. menuding jari menuduh.. tidak tolong antara satu sama lain... tidak hirau akan orang lain... pentingkan diri sendiri... ini penyebab kenapa kita rasa tidak selamat...

fikirlah wahai sewarganegara dengan ku.. aku bukan marah... cuma berkongsi perasaan yang lahir dari hati sanubariku... bangkitlah... tanamlah rasa kasih sayang sesama kita... berubahla demi menjaga generasi yang bakal mengikuti jejak langkah kita.. kemana tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi... kan...

Merdeka... merdeka.. merdeka... !!

kiasan :

" SAYA BERBANGGA DENGAN JANTUNG SAYA,
WALAUPUN IANYA TELAH DISAKITI, DILUKAI, DITIKAM, DIHIRIS, DITIPU DAN DIPERMAINKAN.. TAPI MASIH KUAT BERDENYUT UNTUK MENERUSKAN HIDUP SEPERTI BIASA ~ "

p/s ~ teruskan lah hidup... jangan mudah berputus asa...!!











Saturday, 30 August 2014

Aku Bukan Lagi Blogger || Selamat Tinggal

Assalamualaikum... dan salam sejahtera..

Terkejut?? ha... kalau aku bukan lagi blogger aku xtulis or post something da kat blog ni... haha... emm..

Yang sebenarnya aku nak upgrade skit blog aku ni sebagai tempat iklan untuk menjual ape yang nak dijual..
sebelum ni aku dah ade blog2 yang aktif untuk beriklan, seperti kedaionlinemall.blogspot.com dan ayunieazumescarf.blogspot.com.. dua2 ni blog aku..

Tapi disebabkan nak savekan masa dan bajet,.. aku nk umumkan yang semua yang ade kat situ akan ditransferkan kat blog aku yang ini.. so senang lah skit nak promote sambil aku berblog kan.. susah plak ade bnyak blog.. hihi..

proses untuk transfer tu mgkin ambil masa xla lama sgt.. tp in sya Allah akan siap la dalam 3 4 hari ni.. tengok keadaan.. kalau xde aral melintang la kan..

ok Firstly aku nak cerita skit la pasal iklan aku ni.. utk masa ni aku iklan/jual barangan wanita iaitu tudung... bukan tudung periuk or tudung salji ei.. tudung wanita.. yeasssss Hijab... that's right.. pandai korang..

ok... lastly aku nk update pasal tudung jenis Shawl... ia dipanggil Wide Shawl Syeera.. jom scroll down nk tgok pelbagai corak yang dijual..



WSS1



WSS2

WSS3



WSS4



WSS5



WSS6



WSS7



WSS8




WSS9



WSS10



WSS11




WSS12




WSS13



WSS14



yang kat bawah ni cara pakai dia... line tenet laju bleh la tgok.. kalau sape pakai line kura2 diharap bersabar..





bila da siap jd mcm ni... :) abaikan gaya tangan.. model excited sgt.. ok.. that's all.. untuk sebarang pertanyaan dan tempahan sila rujuk di sidebar yg berada dikiri wall page blog ni.. tq.. (",)

Kriteria tudung : Lebar Bidang 45' & Panjang 130 cm..




Thursday, 28 August 2014

Hot Spring | Sungkai

Assalamualaikum....
alhamdulillah... selesai sudah program pentauliahan PALAPES di UPSI Tanjung Malim, Perak.
semua berjalan lancar dan masalah yang ade telah diatasi sebaik mungkin..

Last post dalam blog ni rasenye pada bulan April tahun ni... fuh.. lama kan xupdate... ape kebusy sgt smpai xde masa nak update... memang busy... abis je belajar... puasa... tolong ayah... pastu raya... then pegi ke Perak sebab istiadat pentauliahan tu.... so skarang dah ade kat kg halaman.. mengisi masa lapang bersama keluarga plak.. haaaaaa

utk hari ni nak kongsikan picture2 sepanjang aku di Perak..... Enjoy the show... haha... mcm la ade buat video... emm.. xpayah nk tekan play.. scroll down je ke bawah.... bukan cinema pun... 

Padang Kawad, UPSI









Kayak, UPSI
 




Hot Springs, Sungkai Perak





Sekian. TQ.

Wednesday, 12 March 2014

Betulkah Pesawat MH370 Dirampas

Banyak sebab2 kebarangkalian yang akan berlaku ke atas pesawat yang hilang Sabtu yang lepas... antara sebabnya ialah pesawat MH370 dirampas.. 


Betulkah pesawat hak milik negara kita dirampas?? Kenapa ia perlu berlaku sedangkan negara kita tidak ade masalah dengan negara lain. Semua orang mengetahui bahawa negara kita adalah negara yang mengambil berat akan masalah negara - negara lain. Adekah negara yang berkebajikan ini dilayan sebegini? ape salah Malaysia?


Sepatutnya TIDAK. Tapi apekah sebab lain penyebab hilangnya pesawat MAS MH370 tersebut. Banyak persoalan kini timbul. Banyak perbincangan dalam televisyen akan hal ehwal sebegini dan akhirnya menemui jalan buntu akan bagaimana hilangnya pesawat ini. 

Dan salah seorang daripada perbincangan telah mengungkapkan beberapa patah perkataan seperti :

"Bilamana berakhirnya sains di situ bermula kudrat Allah" 

Manusia lupa akan kekuasaan Allah S.W.T. apabila teknologi menguasai hati-hati mereka dan percaya teknologi mampu untuk mencari pesawat yang hilang. Apabila teknologi yang ade tidak mampu untuk mencapai suatu yang dinginkan pemikiran manusia menemui jalan buntu. 

Tetapi bilamana merujuk akan kekuasaan Allah, pemikiran manusia yang selama ini buntu berakhir dengan penerimaan yang baik oleh akal fikiran manusia. Otak manusia menerima dengan baik bila ia disandarkan dengan kekuasaan Allah. Dan beban memikirkan perkara itu tidak lagi membebankan fikiran manusia.

Jika kita mempelajari aspek atau cara otak memahami, ia memahami dengan ajaran dan latihan dan boleh mencapai tahap 100% pemahaman. oleh itu otak atau akal fikiran kita akan mencapai 0% kesalahan akan keupayaan untuk membuat kesimpulan dengan ape yang difahami. **(orang yang belajar neural network dia mungkin tahu benda nih.. hehe..)



Jika anda mempelajari akan teknologi Neural Netwok Controller, ia merupakan teknologi terbaru yang hampir mnyerupai fungsi otak. So, ape yang ingin disampaikan disini ialah pemahaman dan penerimaan akal fikiran manusia apabila disandarkan dengan kuasa Allah, ia dengan mudah tanpa rasa kebingunngan akal menerima dengan cara yang paling selesa.

SubhanAllah.... hebat nya Allah.

p/s : mungkin ade yang kurang faham akan maksud post hari ini... ape2 pun terima lah ia atas alasan kebenaran akan kehebatan dan kuasa Allah S.W.T.






Monday, 10 March 2014

Sains & Yang Mencipta Sains

Hari ni malas nak menulis pasal MH370... Tidak ade tande terbaru yang boleh dijadikan info untuk malam ini..
terima lah ia sebagai Qada' dan Qadar yang Allah telah tetap kan... dan terimalah sebagai ujian dan pengajaran kepada kita bahawasanya tiada yang lebih hebat dari kehebatan Allah S.W.T.


Dengar dan hayati kata-kata Kapt. Norrudin Abdul Majid

Sunday, 9 March 2014

Kehilangan Pesawat MH370 MAS Menjadi Lebih Misteri

Pelik.... Banyak pendapat dan info2 yang memeningkan kepada saya apatah lagi masyarakat diluar sane yang menunggu-nunggu berita yang sahih yang berlaku ke atas pesawat MH370 yang hilang itu..

Pelik... dan tetapi hairan... ha.. biasa dengar cerita pelik tapi benar... tapi kali ni lain... aku pun naik konfius dan keluri (keliru) apabila dari semasa ke semasa mendapatkan berita tentang pesawat MH370 ini... namun walaubagaimanapun pelbagai perkara yang diperkatakan dan diberitahu tentang pesawat tersebut oleh pihak yang berkenaan...

Menurut Panglima Tentera Udara, beliau tidak menolak kemungkinan pesawat itu untuk berpatah balik disebabkan oleh rekod radar yang diperolehi. Ade kemungkinan yang mengatakan pesawat ini berpatah balik ke KLIA.. 

herm.. kenapa berpatah balik?? pelik... ape yang saya tahu.. setiap ape yang akan dibuat oleh pilot seperti nak naikkan kelajuan atau nak belok ke kiri atau kekanan perlu mendapatkan persetujuan oleh menara kawalan.. WAllah HuA'lam...

Selain dari itu, siasatan yang dijalankan ke atas maklumat2 penumpang pesawat MH370 tersebut telah mengesan pasport yang digunakan oleh beberapa penumpang adalah palsu dan dipercayai telah dilaporkan hilang oleh orang dari negara lain.. pelik.. bagaimana ia boleh terjadi..??

oleh itu semua pihak keselamatan dalam negara dan polis antarabangsa (Interpol) serta Biro Siasatan persekutuan (FBI) Amerika Syarikat akan mengambil siasatan mengenai empat individu dalam pesawat MH370 berikutan terdapat laporan empat individu menggunakan pasport palsu milik warga Itali dan Austria menaiki pesawat itu.. oh jem.... adekah mereka punca kehilangan pesawat tersebut?? kalau betull... ape tujuan mereka?? ade kah mereka ade agenda trsendiri.?? 

sejak dari pagi tadi.... tragedi pesawat MH370 yang hilang ini telah menjadi isu yang paling hangat dan telah menjadi tajuk utama akhbar di beberapa negara seperti :


  1. Akhbar di Australia - ’Flight Families Pray for Miracle
  2. Sydney - ’Oil slicks Found at Sea in Search for Malaysia Jet’ 
  3. USA Today - ’Stolen Passports Add to Flight Mystery’.
  4. Britain - akhbar The Observer  yang bertajuk Oil Slicks Spotted in Sea as Plane Disappears with 239 Feared Dead’.
  5. The New York Times dengan tajuk ’Passport Theft Adds to Mystery of Missing Jet Carrying 239’
  6. Washington Post pula bertajuk ’Passport Mystery Adds to Concern over Missing Jet’.
  7. Beijing Bulletin - ’Passengers with Stolen Passport on Board Malaysian Airlines Flight’ 
usaha mencari pesawat tersebut telah diperluas dan banyak pihak telah memberi bantuan untuk mencari pesawat tersebut. Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd. Zin telah mengarahkan sebanyak 22 pesawat serta 40 kapal digunakan dalam operasi mencari dan menyelamat pesawat yang masih hilang itu.
Antara pesawat yang digunakan ialah milik Tentera Udara Malaysia (TUDM), Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

“Kita juga mendapat bantuan pesawat dari negara jiran iaitu Thailand, Singapura dan Amerika Syarikat.



Gambar minyak yang dikesan di laut.


“Mase sekarang kita perlu hanya berdoa agar semua dalam keadaan selamat.. dan jangan lah ada diantara kita mengeruhkan lagi keadaan yang telah keruh... ambil iktibar.. dan jangan timbulkan sebarang konflik atau respon yang tidak patut kepada pihak yang menjalankan tugas.. perkara ini memang mengambil masa yang agak lama..


Untuk maklumat para pembaca, perkara ini telah berlaku ke atas pesawat Air France 447 pada tahun 2009 dan pesawat tersebut hanya dapat disahkan terhempas pada 6 Jun 2009 sedangkan pesawat itu dilaporkan hilang pada 1 Jun 2009. itu pun hanya menjumpai serpihan ekor pesawat shaja.. seminggu selepas kehilangan baru ditemui.. bayangkan.... begitu lama..
usaha mencari pesawat tersebut dihentikan pada 27 Jun 2009... tetapi.... selepas 2 tahun selepas itu penemuan kotak hitam hak milik pesawat itu pula dijumpai dan termasuk bangkai besar pesawat tersebut.

p/s : Jom sama kita doakan agar anggota yang terlibat dalam pencarian itu menemui pesawat secepat yang mungkin dan agar mereka yang terlibat tabah menghadapi musibah yang melanda.. Semua adalah ketentuan Allah...  mungkin ia iktibar untuk umat Islam semua kerana kuasa Allah mengatasi kecanggihan teknologi yang ade sekarang... Allah Maha Besar.


Info Terbaru Pesawat MH370 MAS Yang Hilang


Khabar sebelum ini yang menyatakan bahawa pesawat MH370 terhempas di perairan Vietnam adalah tidak sahih dan masih lagi dalam siasatan dan kerja2 mencari masih lagi diteruskan oleh pihak keselamatan dan tentera Malaysia...

Buat mase sekarang usaha mencari pesawat diperluas dan negara yang berhampiran dengan kejadian turut membantu misi mencari pesawat tersebut...  usaha mencari diperluas hingga meliputi  Selat Melaka mengikut Standard Operation Procedure (SOP)..

Selain dari itu... ada juga yang menyatakan pasukan mencari menjumpai kesan minyak di lautan tersebut dan perkara ini belum disahkan lagi dan belum ade laporan mengenai perkara tersebut dan Jabatan Penerbangan
awam (DCA) masih menunggu maklum balas daripada kerajaan Vietnam mengenainya...

Menurut laporan-laporan berita, tumpahan minyak itu dikesan di perairan selatan Vietnam pada Sabtu dan masing-masing adalah sepanjang kira-kira enam dan sembilan meter. (sumber : Utusan Malaysia)

Maklumat terbaru yang diterima, pesawat berkenaan hilang dari radar udara di antara sempadan perairan Malaysia dan Vietnam.


setakat pukul 9.30 malam tadi, belum ade sebarag ape2 petunjuk baru mengenai penemuan pesawat MH370 tersebut,







p/s : ini sahaja yang up to date buat mase ni...  kita doakan agar semua selamat... amin..


Saturday, 8 March 2014

Pesawat MAS MH370 terhempas di laut Vietnam - Reuters





Subhanallah... betulkah pesawat MAS MH 370 terhempas?? apekah yang telah berlaku sebenarnya...???

bagaimana boleh terjadi?? kat mana pesawat tu terhempas??

herm.. pelbagai persoalan timbul. setelah meneliti dan mendengar info dari semasa ke semasa.. pesawat MAS (Malaysia Airlines) yang membawa 227 penumpang dan juga 12 anak kapal (krew) telah dilaporkan terhempas ke dalam laut iaitu 246 kilometer dari luar pantai pulau Tho Chu di Vietnam dan pulau itu terletak di barat daya di selatan Vietnam. (sumber: Utusan Malaysia)

Alhamdulillah... akhirnya sedikit persoalan telah terjawab akan sebab hilangnya signal sejak dari pukul 2 lebih pagi tadi keranan terhempas di lautan.. tetapi... walaubagaimanapun, pegawai yang membuat laporan itu gagal dihubungi menggunakan telefon dan tidak dapat dipastikan bagaimana beliau tahu di mana pesawat MH370 itu terhempas dan bangkai kapal berada. - REUTERS

sebab-sebab berlakunya perkara yang tidak diingini ini masih lagi tidak diketahui dan akan diperiksa dari masa ke semasa..

ape-ape pun kita sama-sama berdoa agar operasi mencari dan menyelamat mangsa kejadian berjalan dengan lancar dan selamat.


P/s : Ya Allah. tabahkan hati saudara mara mereka dan diri mereka sendiri dalam musibah yang menimpa ini.
Amin..

Adik Baru Nak Main | Banyak Syok

Alahai..... ingat dah last sem ni dapat la main badminton dan beraksi buat kali terakhir dalam universiti sendiri.. tapi apekan daya... mungkin tidak ade rezeki.. herm... disebabkan sukan badminton tidak termasuk dalam senarai sukan PPK (Pusat Pengajian Kejuruteraan)... aku mula la try nasib main sukan squash plak.. boleh la tu.. main guna raket jugak.. ramai yang cakap kalau orang yang pernah main badminton ni.. senang untuk main squash tu.. cuma ade beza sikit je..

First time petang semalam tadi main... hok aloh.. banyak syok... tapi... susah jugak sebab taktau sangat cara bermain squash ni.. orang tengok pegang racket squash nampak segak da.. macam pandai main.. haha.. masuk gelanggang pukul bola tak kena... ohsem disitu.. kalau dah jadi camtu. cuba la cover2 pegang racket... ketuk2 racket.. racket masalah kot.. haha

herm... test pukul dua tiga kali... aku mula dapat tangkap cara permainan sukan ni.. takla susah sangat.. memang senang... dan banyak syok.. rase macam nak main hari2..

Almaklum.. masa dah suntuk.. Dipendekkan cerita.. aku terpilih untuk mewakili school aku dalam sukan tu.. ohsem lagi... first time main dh wakil school.. haha.. nampak tak permainan aku.. keh3.. bleh tahan jugak la aku ni.. bleh main la orang kate..

aku tertengok tulisan ni didinding tempat aku main squash.. aku pun O........ (buat2 paham) 

 UniMAP Squash


p/s : aku hari ni jadi macam junior... orang baru dalam squash la katakan... "adik baru nak main" haha.. ape2 pun wish me luck.!





Thursday, 6 March 2014

Baucer Buku RM250.00 | Senyum Panjang





Baucer Buku RM250.00 or BB1M dua2 ni same.. xlen xbukan.. herm..

Sebelum ni jealous tengok abam2 dan kakak2 kita dapat BR1M.... Mate jeling2 tengok kat diorang sebab dapat duit kan... mane tak jealous... diorang dapat duit.. macam2 boleh beli.. coklat.. handset... nasi ayam goreng... char kuey teuw.... dan bagai2 lagi..

Kita plak dapat kertas yang ade tulis RM50 .. laku untuk beli buku shj.... ohsem.. takpe.. bagus la tu.... Amalan membaca memang bagus dan dapat menambahkan lagi ilmu pengetahuan yang sedia ade dan memperkemaaihkan lagi pemahaman seseorang... OK.

Ape nak buat dengan baucer buku...??

bagi kami untuk pelajar tahun akhir ni. buku takdela nak beli sangat... kebanyakan duit kluar sebab banyak beli alat2 untuk buat projek tahun akhir... apekah boleh baucer buku digunakan untuk membeli barang tersebut..?? herm... kena inform kat menteri kewangan ni... adjust baucer boleh beli barang2 keperluan  projek pelajar untuk pelajar  tahun akhir... haaa amacam.. ade bran ka? haha..

tapi ape2 pun jom pakat2 cek tatacara nak guna BB1M nih..

TATACARA PENGGUNAAN BAUCAR
a)      Baucer akan dicetak oleh Percetakan Nasional Malaysia Berhad (PNMB) dan seterusnya mengedarkan kepada semua agensi/institusi

b)      Baucer ini adalah untuk pembelian buku - buku akademik, jurnal, majalah ilmiah dan peralatan pembelajaran berdasarkan keperluan IPT masing-masing

c)      Pelajar boleh menggunakan baucar ini di mana-mana kedai buku yang menyertai pelaksanaan inisiatif ini. Pelajar perlulah mengisi nama dan kad pengenalan di baucar tersebut. Pelajar perlu menunjukkan kad pengenalan ketika menggunakan baucar ini

d)      Sekiranya amaun pembelian adalah kurang daripada RM200, pelajar dibenarkan membeli peralatan pembelajaran seperti buku catatan dan alat tulis.Baki baucar yang tidak habis digunakan dianggap luput dan tidak boleh dituntut

e)      Jika amaun yang dibeli melebihi RM200, pelajar perlu membayar sendiri dan tidak boleh membuat tuntutan tambahan kepada Kerajaan

f)       Baucar buku yang diterima tidak boleh ditukarkan dalam bentuk wang tunai

g)      Tempoh sah laku baucar adalah selama 3 bulan sahaja

h)      Tuntutan bayaran balik baucar akan dibuat oleh kedai buku terus kepada Bank Simpanan Nasional (BSN). Tuntutan hanya boleh dilakukan sehingga 30 April 2012


erm.. ape korang faham dengan ayat nih

 " Baucer ini adalah untuk pembelian buku - buku akademik, jurnal, majalah ilmiah dan peralatan pembelajaran berdasarkan keperluan IPT masing-masing "

'peralatan pembelajaran.' macam boleh pakai je... ape2 pn nanti p kedai alat elektronik p tanya.. ok.. style.. +.+


p/s : Guna sebaik mungkin 






Wednesday, 5 March 2014

PAPINKA | Mengapa mudahnya hati mu mendua


 _ MASIH MENCINTAINYA _



Terlayan lagu ni... macam best... macam syok..

...Sedih pun ada....

setiap sesuatu yang kita lalui tetap kekal dalam ingatan walaupun ia adalah saat yang paling pahit dalam hidup dan cuba untuk melupakannya itu pasti tidak dapat..

Bookmark Us

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

Search

Copyright © IlhamHaikal | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com